Medisch

Pedicure

Waarom een medisch pedicure?

Bij mensen met onder andere diabetes, reuma, of een bepaalde vorm van kanker kunnen problemen ontstaan bij de behandeling van de voeten. Dit kan ook optreden bij ouderdom in combinatie met verwaarlozing van de voeten. Als dit bij u het geval is, is het raadzaam om een afspraak te maken met een medisch pedicure.

Wat is het verschil tussen een pedicure en medisch pedicure?

De medisch pedicure is speciaal opgeleid en gecertificeerd om behandelingen aan risicovolle voeten uit te voeren. Daarbij is de medisch pedicure tevens verplicht om ieder jaar bijscholing te volgen over de voeten of andere medische onderwerpen. Dit is een groot verschil met een pedicure zonder medische specialisatie.

Bij de medisch pedicure bent u dus verzekerd van een specialistische behandeling waarbij de medisch pedicure optimaal rekening houdt met uw bestaande medische problemen.

Wat doet een medisch pedicure allemaal meer dan een normale pedicure?

Een medisch pedicure kunt u naast de normale pedicure behandelingen, benaderen voor de volgende behandelingen;

 • Specifieke en specialistische behandeling voor preventie en pijnklachtvermindering bij diverse chronische aandoeningen.
 • Het plaatsen van nagelbeugels (bij een ingroeiende teennagel)
 • Er moet rekening gehouden worden met specifieke medicatie of voorwaarden door uw ziekte of aandoening.
 • Speciale vilt of anti-druktechnieken of het maken van ortheses.
 • Het aanbrengen van nagelprotheses
 • Het uitvoeren van nagelreparaties

Bent u op zoek naar een pedicure, maar valt u onder een risicogroep? Maak dan snel een afspraak bij Voetzorg Rijnstad, dé medisch pedicure van Arnhem.

Verschil in behandelingen

Wat doet een pedicure wel en een medisch pedicure niet? Hier is het antwoord simpel. Een medisch pedicure doet alle behandelingen van een pedicure, zoals het verzorgen van uw nagels, likdoorns en eelt verwijderen, maar ook het aanbrengen van gellak op uw teennagels of een verzorgend voetbad.

Het verschil is dat de medisch pedicure verplicht is om permanente bijscholing te volgen om cliënten met een risicoprofiel óók te mogen behandelen. Dit is een voordeel voor u, u weet dan zeker dat uw voeten in goede handen zijn.

Tarieven medisch pedicure

Bij mensen met onder andere diabetes, reuma, of een bepaalde vorm van kanker kunnen problemen ontstaan bij de behandeling van de voeten. Dit kan ook optreden bij ouderdom in combinatie met verwaarlozing van de voeten. Als dit bij u het geval is, is het raadzaam om een afspraak te maken met een medisch pedicure.

Vergoedingen uit de zorgverzekering

Als het gaat om vergoedingen uit de zorgverzekering, is helaas bij veel cliënten nog veel onduidelijk.

Lees de onderstaande tekst zorgvuldig door om te leren wat er wel en niet wordt vergoed.

Diabetes
Heeft u diabetes, dan krijgt u een vergoeding voor de medisch pedicure uit de basisverzekering. Welke vergoeding u krijgt van de verzekeraar is afhankelijk van de problemen die u heeft aan uw voeten. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekeraar moet een podotherapeut altijd eerst een behandelplan maken. U kunt met een doorverwijzing van de huisarts of internist een afspraak maken met een podotherapeut in uw regio. De podotherapeut onderzoekt uw voeten en geeft u een advies in de vorm van;
 • Een classificatie (simms 0-1-2)
 • Een zorgprofiel (1-2-3-4)
 • Indien nodig een behandelplan van de podotherapeut voor de medisch pedicure.
Na het opstellen van het advies van de podotherapeut krijgt u een doorverwijzing en kunt u een afspraak maken met een medisch pedicure die door de podotherapeut wordt aangewezen. De medisch pedicure zal de behandeling uitvoeren zoals in het behandelplan van de podotherapeut staat vermeld. In dit plan staat onder andere; wat de medisch pedicure moet uitvoeren en hoe vaak u in een bepaalde periode een afspraak moet maken met de medisch pedicure om uw voeten te laten behandelen. Voetzorg Rijnstad werkt intensief samen met een aantal podotherapeuten in Arnhem Zuid. Neem contact met ons op voor meer informatie. Heeft u diabetes, maar weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor een vergoeding door de zorgverzekeraar? Neem dan contact op met Voetzorg Rijnstad of uw huisarts voor meer informatie.
Reumatoïde artritis of andere (bloedvat)problemen

Er zijn ook medisch pedicure voetbehandelingen vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering. Helaas zien we dat hier nog veel onduidelijk is over deze vergoedingen. Neem contact op met uw verzekeraar als u precies wilt weten welke vergoeding voor u geldt.

Vaak zijn de vergoedingen alleen bij de volgende ziektebeelden uit het aanvullende pakket;

 • Reumatoïde artritis, een dwarslaesie of andere medisch noodzakelijke klachten.
 • Diabetes met een zorgprofiel van één of simms 0 (jaarlijkse controle).
 • Een medische voet als gevolg van MS of Parkinson of bloedvat problemen.

Soms krijgt u alleen een vergoeding voor behandelingen die vallen onder zorgprofiel 1 en geen vergoeding biedt voor patiënten met simms 0. Dit is afhankelijk van uw verzekeraar.

Het is aan te bevelen om voor de behandelingen gebruik te maken van gecontracteerde zorgverleners. Anders kan het voorkomen dat uw vergoeding lager uitvalt. In de meeste gevallen geldt de voorwaarde dat de behandelingen uitgevoerd moeten worden door een medisch pedicure of een paramedisch chiropodist.

Via deze website heeft u een compleet overzicht per verzekeraar welke voetzorg in de basisverzekering valt en welke voetzorg in de aanvullende verzekering.

Pedicure vergoeding (update: 2022) – Zorgwijzer

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen over de medisch pedicure, uw voeten, of wilt u weten of u in een risicogroep valt? Bel dan met Voetzorg Rijnstad of vul het contactformulier in